[PC] Sanitarium

Tu możesz się pochwalić swoimi dokonaniami.
Awatar użytkownika
Manuel Czaszka
Konik Manuel
Konik Manuel
Posty: 1824
Rejestracja: 7 lut 2106, o 07:28
Kontakt:

[PC] Sanitarium

Postautor: Manuel Czaszka » 24 lip 2011, o 22:40

Garść informacji o polonizacji

Spolszczenie działa zarówno z wersją klasyczną gry (trzy płyty CD), jak i z wersjami na platformy GOG i Steam, działa także z wersją dla systemu Android, wszystko zostało opisane poniżej.

Autorzy;
bemberg - korekta
Manuel Czaszka - tłumaczenie
mendosa - tłumaczenie, korekta
mziab - dostosowanie spolszczenia do wersji na Android
twig - technikalia, czcionka

Pliki polonizacji
Sanipl.rar
(481.11 KiB) Pobrany 976 razy
I. Instalacja (wersja klasyczna, GOG, Steam):
1. Instalacja "Sanitarium"
2. Skopiowanie wszystkich plików .res z płytek do podfolderu Data w katalogu gry.
3. Wrzucenie plików spolszczenia do katalogu Data w folderze gry.
4. odpalenie pliku sanitarium_czcionki.exe

UWAGA:jeśli w grze występują błędy w kolorach, włącz tryb 256 kolorów i rozdziałkę 640x480

II. Spolszczenie działa z wersjami Sanitarium na platformach GOG i Steam. Uwaga! Poniżej wklejam post alvaro z dalszych stron tematu. Mendosa
Dostałem potwierdzenie od różnych graczy, że spolszczenie jest kompatybilne z wydaniem klasycznym (na trzech płytach CD) jak również z wersją elektroniczną gry (zarówno edycją dostępną na platformie GOG jak i Steam), przy czym najmniej problematyczna zdaje się być ta z Good Old Games. Dla niektórych pewnym mankamentem Sanitarium na Steam może być brak wsparcia dla Windows XP.
Gra niestety nie grzeszy stabilnością. Nawet gracze którzy nie nakładali żadnych łatek językowych mogą tego doświadczyć i natrafić na komunikat błędu "An unknown exception has occurred.". Proponowane rozwiązanie problemu polega na odpowiedniej edycji pliku "%APPDATA%\DotEmu\Sanitarium\UserDefault.XML" (przed tą operacją zalecane jest utworzenie jego kopii zapasowej). Mianowicie należy zmienić wartość "Movie_Subtitles" z "1" na "0". Po tym zabiegu owy plik może wyglądać następująco:

Kod: Zaznacz cały

<?1.0?> <userDefaultRoot> <Cinematics_Viewed_CINE000>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE000> <Cinematics_Viewed_CINE001>FALSE</Cinematics_Viewed_CINE001> <Movie_Subtitles>0</Movie_Subtitles> <Interaction_Subtitles>0</Interaction_Subtitles> <Music_Volume>-1500</Music_Volume> <Ambient_Volume>-2000</Ambient_Volume> <SFX_Volume>-1000</SFX_Volume> <Voice_Volume>-750</Voice_Volume> <Cinematic_Volume>-500</Cinematic_Volume> <Music_Status>1</Music_Status> <Stereo_Reverse>0</Stereo_Reverse> <Gamma_Level>0</Gamma_Level> <Performance>4</Performance> <Fullscreen>1</Fullscreen> <Version_Key>118</Version_Key> <Quick_Load_Key>76</Quick_Load_Key> <Quick_Save_Key>83</Quick_Save_Key> <Switch_To_Sarah_Key>115</Switch_To_Sarah_Key> <Switch_To_Grimwall_Key>103</Switch_To_Grimwall_Key> <Switch_To_Olmec_Key>111</Switch_To_Olmec_Key> <Cinematics_Viewed_CINE002>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE002> <Cinematics_Viewed_CINE003>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE003> <Cinematics_Viewed_CINE004>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE004> <Cinematics_Viewed_CINE007>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE007> <Cinematics_Viewed_CINE008>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE008> <Cinematics_Viewed_CINE009>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE009> <Cinematics_Viewed_CINE006>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE006> <Cinematics_Viewed_CINE005>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE005> <Cinematics_Viewed_CINE010>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE010> <Cinematics_Viewed_CINE012>TRUE</Cinematics_Viewed_CINE012> </userDefaultRoot>
Powoduje to wyłączenie napisów w filmach. Należy zaznaczyć, że to ustawienie można zmienić z poziomu menu gry. Odpowiada za nie opcja "video subtitle" ("main menu" → "text options"). Co ciekawe, włączenie napisów z poziomu menu umożliwia obejrzenie napisów z polskimi napisami jednak uruchomienie gry z włączoną tą opcją może powodować crash gry.

Innym powodem niestabilności może być uszkodzony plik zapisu znajdujący się w katalogu "%APPDATA%\DotEmu\Sanitarium\". W takim przypadku należy go przenieść bądź usunąć. Przed tym jednak warto skontaktować się z pomocą techniczną i udostępnić do wglądu ten plik razem z "%APPDATA%\DotEmu\Sanitarium\crash.dmp".
III. Spolszczenie działa również z wersją gry wydaną na Androida, jednak konieczne jest dokonanie pewnej zmiany działając pod systemem Windows. Pliki RES należy przenieść na maszynę z Windowsem, następnie rozpakować spolszczenie i podmienić w nim plik res_018.twig na ten plik:
res_018.zip
(12.79 KiB) Pobrany 119 razy
Teraz trzeba uruchomić sanitarium_czcionki.exe. Potem przenosimy pliki RES na powrót na Androida.

snake
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:56

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: snake » 22 gru 2012, o 20:22

Witam.
Niestety w grze nie mam polskich znaków co wręcz uniemożliwia grę, zamiast polskich znaków są jakieś inne dziwaczne znaki lub też czasami liter z polskim znakiem nie wyświetla w ogóle. Dziwne bo w menu polskie znaki są wyświetlane poprawnie. Spolszczenie zainstalowałem krok po kroku jak w instrukcji. Cóż mógłbym z tym problemem począć aby wyświetlało polskie znaki poprawnie ?

Awatar użytkownika
mendosa
Siedem Niedźwiedzi
Posty: 811
Rejestracja: 11 lis 2008, o 08:24
Grupa: Siedem Diabłów

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: mendosa » 23 gru 2012, o 13:54

Spróbuj grę usunąć i zainstalować ponownie. Upewnij się, że przy instalacji wyświetlane są właściwe ścieżki. Z tego co pamiętam, konieczna była również instalacja poprawki, która jest w archiwum. Jest tam również plik readme, przeczytaj go - może jednak robisz coś nie tak jak potrzeba?
N.E.M.O.

snake
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:56

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: snake » 23 gru 2012, o 15:59

Instalowałem kilka razy. Skopiowałem pliki res z wszystkich 3 płytek. Początkowo miałem problem "sanitarium_czcionki" gdyż kopiowałem pliki res tylko z płyt 2 i 3. Może kilkakrotnie włączanie "sanitarium_czcionki" zagmatwało coś w rejestrze? O jakie archiwum chodzi ? Posiadam poprawkę 'sanipatch1' lecz gdy zainstaluję to gra w ogóle nie chce odpalić. Dzięki że ktoś się zainteresował moim problemem co daję mi nadzieje że spędzę świnta w wariatkowie.

Awatar użytkownika
mendosa
Siedem Niedźwiedzi
Posty: 811
Rejestracja: 11 lis 2008, o 08:24
Grupa: Siedem Diabłów

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: mendosa » 23 gru 2012, o 21:01

Gra jest wyjątkowo "chimeryczna" - stwarza całe mnóstwo, kompletnie dziwacznych problemów. Mogę podpowiedzieć, że na Twoim miejscu usunąłbym wszelkie zapisy dotyczące Sanitarium z rejestru Windowsa. Jednak - ostrożnie! Jutro dla mnie nie istnieje, więc w żaden sposób nie pomogę - gdybyś jednak nie rozwiązał tego problemu do 25 grudnia, to mogę zadeklarować pomoc - zainstaluję grę, popatrzę, pokombinuję. W razie gdyby co - dość często udzielam się na Krzykaczu! (rodzaj "szałtu" na dole forum GPP).
N.E.M.O.

snake
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:56

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: snake » 23 gru 2012, o 21:37

Poskutkowało :). Dziękuję panie Mendosa.

Awatar użytkownika
mendosa
Siedem Niedźwiedzi
Posty: 811
Rejestracja: 11 lis 2008, o 08:24
Grupa: Siedem Diabłów

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: mendosa » 24 gru 2012, o 21:22

Dobrze, ale co poskutkowało? Usunięcie wpisów w rejestrze? Bo dobrze by było, gdyby inne osoby napotkawszy podobny problem, miały pojęcie co zrobić, by go rozwiązać.

BTW - pan, to był mój prapradziadek. Ale wszystko przepił :) Jamć zwykły, prosty mendoza przez "s" :D
N.E.M.O.

snake
Posty: 6
Rejestracja: 22 gru 2012, o 19:56

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: snake » 30 gru 2012, o 08:30

Ależ napisałem przez "s". Wpisy w rejestrze były problemem wszak usunąłem wszystkie jak to mi trafnie poradzono :)

ivo
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2013, o 23:26

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: ivo » 19 sty 2013, o 00:37

Witam
wielkie, naprawde wielkie dzieki za to spolszczenie. Gra świetna i z przyjemnością do niej wróciłem. Zauważyłem tylko dwa niewielkie błędy przy polskiej wersji. Nie pamiętam w którym epizodzie, ale były trzy tablice gdzie trzeba było ułożyć hasło - w polskiej wersji część zaznaczonych liter nie pojawiała sie, tą część musiałem przejć na wersji angielskiej. Ponadto w finale, gdy już pojawiają się napisy końcowe w radiu dostajemy komunikat o hapy endzie, ale u mnie nie pojawiło się do tego tłumaczenie.
Gra świetna aczkolwiek stara i trudna do okiełzania na dzisiejszych maszynach. Przechodziłem na win 7 - tu pojaiały się problemy z grafiką (pomimo trybu win 98, 256 kolorów i niskiej rozdziałki po jakims czasie gra traciła kolory, alt-tab nie zawsze pomagał). Na virtual PC gra chodziła za szybko i często się sypała. Może jakieś porady na przyszłość dot. optymalnej konfiguracji ?
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za swietną robotę.

Awatar użytkownika
mendosa
Siedem Niedźwiedzi
Posty: 811
Rejestracja: 11 lis 2008, o 08:24
Grupa: Siedem Diabłów

Re: [PC] Sanitarium

Postautor: mendosa » 19 sty 2013, o 10:32

Odnośnie "optymalnej konfiguracji" - ciężko cokolwiek sugerować (popatrz posty powyżej). Ja się zastanawiam nad pewnym rozwiązaniem, choć powątpiewam w jego efekt - myślałem spróbować Dosboksa do uruchomienia gry. Jest jedno ale, gra (z tego ci mi się wydaje) jest w wersji pod Windows. Aczkolwiek udawało mi się różne dziwności na DB uruchamiać. Będzie duuużo wolnego czasu, to popróbuję.

Inna rzecz z niepojawiającymi się napisami w spolszczeniu - możliwe, że nie istnieją jako napisy w wersji oryginalnej. Tu sam rozumiesz, nie przetłumaczymy czegoś, czego nie ma. Jestem przekonany, że przetłumaczone zostało wszystko - a nawet jestem tego pewien, w edytorze specjalnie do tej gry stworzonym nie wyświetlały się żadne nieprzetłumaczone linijki. No, chyba że edytor nie wszystkie zasoby gry widział, ale wówczas takich niespodzianek byłoby pewnie znacznie więcej.
N.E.M.O.


Wróć do „Projekty ukończone”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość