SnesEdit - z czym to się je...?

Wszelkie kwestie techniczne.
Regulamin forum
1. W miarę możliwości prosimy o załączanie plików przez nasze forum, nie na zewnętrznych serwerach. Pliki nie znikną wtedy po upływie pewnego czasu. 2. Jeśli chcecie uzyskać pomoc przy rozpracowaniu plików (np. z tekstem, czcionką) załączajcie je do postów - nie każdy przecież posiada tłumaczoną przez Was grę.
Awatar użytkownika
Grahf Wiseman
Tłumaczeniowy męczennik
Posty: 646
Rejestracja: 11 cze 2008, o 22:13

Re: SnesEdit - um, z czy to sie je...?

Postautor: Grahf Wiseman » 26 wrz 2008, o 17:29

Że Ty nie miałeś problemu nie oznacza, że nikt nie miał :p Na Nintendencji jest kilka tematów, gdzie ludzie się na niego uskarżają. Na początku też miałem z nim problemy... Interfejs opary na skrótach klawiaturowych może skutecznie odstraszyć potencjalnych nowych tłumaczy...
Zwyczajnie dziwi mnie problem z nim gdyz uruchamialem go na kilku kompach i zawsze dzialal bezproblemowo.
Minimalne wykorzystanie myszy moze byc meczoace, ale po chwili staje sie intuicyjne.
Przypomina to nieco prace na konsoli(nie do gier of coz)
Run to the bedroom, in the suitcase on the left, you'll find my favorite axe. Don't look so frightened, this is just a passing phase, one of my bad days.

Awatar użytkownika
Berion
Posty: 598
Rejestracja: 3 cze 2008, o 08:34
Grupa: żadna, freelancer :P
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czy to sie je...?

Postautor: Berion » 26 wrz 2008, o 21:57

Lepszy Hex Workshop. Sorry. :P
~ Primum non nocere ~

Awatar użytkownika
rev
Posty: 65
Rejestracja: 22 maja 2008, o 10:37
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: rev » 28 wrz 2008, o 11:35

Jeśli tym programem można zrobić sobie tablicę to można też zrobić tak aby przez wpisanie "a" w tekście wyświetlało się np "b". Można więc zrobić tak aby przez wpisanie "ą" wyświetlało się "p"? Chodzi mi o samą interpretację polskich znaków przez program.
"Życie jest zbyt krótkie by stać się kimś więcej niż amatorem"
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grahf Wiseman
Tłumaczeniowy męczennik
Posty: 646
Rejestracja: 11 cze 2008, o 22:13

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: Grahf Wiseman » 28 wrz 2008, o 12:28

Jeśli tym programem można zrobić sobie tablicę to można też zrobić tak aby przez wpisanie "a" w tekście wyświetlało się np "b". Można więc zrobić tak aby przez wpisanie "ą" wyświetlało się "p"? Chodzi mi o samą interpretację polskich znaków przez program.
Chodzi CI o SnesEdita?
Nie obsluguje on klasycznych skrotow(alt + cos tam)
Ja mam rozwiazane to w nastepujacy sposob

Ą = a'
Ć = c"
itd
Run to the bedroom, in the suitcase on the left, you'll find my favorite axe. Don't look so frightened, this is just a passing phase, one of my bad days.

Awatar użytkownika
Berion
Posty: 598
Rejestracja: 3 cze 2008, o 08:34
Grupa: żadna, freelancer :P
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: Berion » 28 wrz 2008, o 22:53

A ja po prostu zapamiętuje, że np. "ą" to jest 0xFF.

Na co Wam te tablice? Przecież to tylko kilka znaków.
~ Primum non nocere ~

Awatar użytkownika
rev
Posty: 65
Rejestracja: 22 maja 2008, o 10:37
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: rev » 29 wrz 2008, o 07:11

Na co Wam te tablice? Przecież to tylko kilka znaków.
Bo w plikach mam już ą, ę itp. i teraz byłoby dużo roboty ze zmienianiem. Jeśli się nie da to trudno, zamiast ą w SE mam a i index górny z jedynką...
"Życie jest zbyt krótkie by stać się kimś więcej niż amatorem"
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grahf Wiseman
Tłumaczeniowy męczennik
Posty: 646
Rejestracja: 11 cze 2008, o 22:13

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: Grahf Wiseman » 29 wrz 2008, o 08:44

Na co Wam te tablice? Przecież to tylko kilka znaków.
Bo w plikach mam już ą, ę itp. i teraz byłoby dużo roboty ze zmienianiem. Jeśli się nie da to trudno, zamiast ą w SE mam a i index górny z jedynką...
Za bardzo nie kapuje o co chodzi - duzo roboty ze zmienianiem - czego? W jakich plikach masz ąi ę? Chodzi, ze wyedytowale czcionke, tak? Czy chodzi Ci o to, ze jak zmienisz w tablicy np wartosc 00 na a to czy w calym romie/iso bedzie wyswietlana jako a - tak bedzie, pamietaj, ze "przypsanie" literki czy znaku specjalnego jest umowne, jest to ulatwienie dla uzykownika. Mozesz wpisac nawet "Ala ma kota" jako wartosc 00 i tez bedzie dobrze.
Run to the bedroom, in the suitcase on the left, you'll find my favorite axe. Don't look so frightened, this is just a passing phase, one of my bad days.

Awatar użytkownika
rev
Posty: 65
Rejestracja: 22 maja 2008, o 10:37
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: rev » 29 gru 2008, o 22:48

Załóżmy, że mam japoński tekst - hiragana, katakana i kanji. Aby wyszukać jakieś słowo/nazwę/zdanie w SNESedicie muszę zainstalować sobie jakiś japana-pakiet-znaków? W ogóle da się szukać nie angielskich fraz tym programem?
"Życie jest zbyt krótkie by stać się kimś więcej niż amatorem"
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bemberg
Reptilianin
Posty: 1189
Rejestracja: 31 maja 2008, o 12:03
Grupa: wsparcia
Kontakt:

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: bemberg » 30 gru 2008, o 01:29

Wywal SNES-EDITa i instaluj WindHex32
http://www.wykop.pl/link/2516381/playlo ... omentarzy/
Tłumaczymy w rytmie serca? Prawda o Playloc, BDIP i Tłumaczymy w rytmie serca.

wik1992
Posty: 64
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 16:39

Re: SnesEdit - um, z czym to się je...?

Postautor: wik1992 » 6 wrz 2011, o 14:03

Mam problem.Przez przypadek coś wcisnąłem i teraz nie mogę zrobić dużego "a" na początku zdania...Gdy chcę je zrobić to przed "A" wyskakuje jeszcze jakiś znak i psuje to grę...Wcześniej tak nie było.


Wróć do „Technikalia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość