State of Decay - Problem z polskimi znakami

Wszelkie kwestie techniczne.
Regulamin forum
1. W miarę możliwości prosimy o załączanie plików przez nasze forum, nie na zewnętrznych serwerach. Pliki nie znikną wtedy po upływie pewnego czasu. 2. Jeśli chcecie uzyskać pomoc przy rozpracowaniu plików (np. z tekstem, czcionką) załączajcie je do postów - nie każdy przecież posiada tłumaczoną przez Was grę.
Awatar użytkownika
Zeus
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2014, o 22:27
Grupa: Niezależny

State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Zeus » 6 gru 2014, o 22:40

Witam.
Na wstępie chcę tylko dodać, że dopiero zaczynam "zabawę" odnośnie tłumaczeń.
Mój problem tkwi w tym ,że:

Dla spróbowania samego siebie postanowiłem chociaż w części przetłumaczyć podstawkę State of Decay.
(Tak wiem, że grę tłumaczy BDIP ale to nie ma dla mnie żadnego znaczenia)
Plik, w którym zawarte są dialogi "english.win.btxt" tłumaczę przy użyciu Notepad++ jednak pomimo kilku dni walki nie mogę sprawić aby w grze występowały polskie znaki. Plik zakodowany jest a ANSI, przy zmianie kodowania na UTF-8 gra zwyczajnie nie widzi już tego pliku i go pomija lub zamiast polskich znaków mam kwadraty.
Kombinowałem już z zamiennikami i różnymi kodowaniami jednak nie potrafię rozwiązać tego problemu. Z tego co zauważyłem w grze występuje czcionka z polskimi znakami.
Także moje pytanie brzmi: Czy ktoś ma wiedzę o tym, jak przekonwertować ewentualnie co zrobić aby słowa pisane po polsku w pliku wyświetlały się bezbłędnie w grze? Czyli najprościej co zrobić aby gra widziała ą,ę,ć itp.
Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe rady to proszę o pomoc.
Plik poniżej w załączniku.
Załączniki
english.win.rar
(320.87 KiB) Pobrany 157 razy

Awatar użytkownika
bemberg
Reptilianin
Posty: 1189
Rejestracja: 31 maja 2008, o 12:03
Grupa: wsparcia
Kontakt:

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: bemberg » 6 gru 2014, o 22:41

To je spakuj.
http://www.wykop.pl/link/2516381/playlo ... omentarzy/
Tłumaczymy w rytmie serca? Prawda o Playloc, BDIP i Tłumaczymy w rytmie serca.

Awatar użytkownika
Zeus
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2014, o 22:27
Grupa: Niezależny

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Zeus » 8 gru 2014, o 01:39

Udało mi się ustalić, że pliki czcionek znajdują się w folderze libs/ui/
Znajdują się one w plikach *.gfx (np. class3hud.gfx)

Nie mogę zedytować tego pliku. Konwertowałem na *.swf i nadal nie mogę dobrać się do czcionek.
W jaki sposób mogę się dobrać do plików font, które znajdują się w w/w pliku?
Zmieniałem rozszerzenie pliku, edytowalem w hex edytorze oraz próbowałem otworzyć plik przy użyciu Sothink SWF Decompiler ale nic z tego.
Załączniki
class3hud.rar
(171.1 KiB) Pobrany 94 razy

Awatar użytkownika
bemberg
Reptilianin
Posty: 1189
Rejestracja: 31 maja 2008, o 12:03
Grupa: wsparcia
Kontakt:

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: bemberg » 8 gru 2014, o 14:37

http://forum.xentax.com/viewtopic.php?f ... 0&start=15

Przejrzyj ten temat, są tam odpowiedzi na twoje pytania.
http://www.wykop.pl/link/2516381/playlo ... omentarzy/
Tłumaczymy w rytmie serca? Prawda o Playloc, BDIP i Tłumaczymy w rytmie serca.

Awatar użytkownika
Zeus
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2014, o 22:27
Grupa: Niezależny

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Zeus » 8 gru 2014, o 15:12

Dzięki, zabieram się za lekturę.

Daryl_Dixon
Posty: 2
Rejestracja: 7 kwie 2015, o 15:51

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Daryl_Dixon » 7 kwie 2015, o 15:53

A można wiedzieć kiedy ukończysz to spolszczenie ???

Awatar użytkownika
Norek
Sutek Tłumaczeniowy
Posty: 2958
Rejestracja: 18 maja 2008, o 09:53
Grupa: BezNazwy
Kontakt:

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Norek » 7 kwie 2015, o 15:54

Nie nastawiałbym się na to, żeby kolega skończył ten projekt.
"Tłumaczenie jest łatwe:
po prostu trzeba napisać to samo i tak samo jak autor"

Maria Przybyłowska

Daryl_Dixon
Posty: 2
Rejestracja: 7 kwie 2015, o 15:51

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Daryl_Dixon » 7 kwie 2015, o 15:57

Nie nastawiałbym się na to, żeby kolega skończył ten projekt.
No to może niech ktoś się weźmie w garść i to kurka przetłumaczy !!!

Awatar użytkownika
Zeus
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2014, o 22:27
Grupa: Niezależny

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: Zeus » 11 kwie 2015, o 13:59

Witam, cały czas pracuję na spolszczeniem, ale niestety służba nie pozwala na aktywne działanie w tym temacie. Nadal nie rozwiązałem problemu z polską czcionką, podmieniałem pliki, tworzyłem zamienniki, ale zawsze jakiś problem. Na tą chwilę skupiam się na tłumaczeniu bez polskich znaków.

-- 14 lis 2015, o 08:45 --

Witam, problemu polskich znaków nie rozwiązałem do tej pory. Jestem w trakcie tłumaczenia gry, być może do końca roku uda mi się wypuścić AMATORSKIE bo na ta chwile bez polskich znaków "spolszczenie" State of Decay + Breakdown + Lifeline

cienislaw
Posty: 266
Rejestracja: 3 cze 2013, o 08:41
Grupa: GameSub

Re: State of Decay - Problem z polskimi znakami

Postautor: cienislaw » 14 lis 2015, o 10:13

przetłumacz to się pomyśli.
Obrazek


Wróć do „Technikalia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości