Tłumaczenie Absolute Tactics: Daughters of Mercy

Wszelkie kwestie techniczne.
Regulamin forum
1. W miarę możliwości prosimy o załączanie plików przez nasze forum, nie na zewnętrznych serwerach. Pliki nie znikną wtedy po upływie pewnego czasu. 2. Jeśli chcecie uzyskać pomoc przy rozpracowaniu plików (np. z tekstem, czcionką) załączajcie je do postów - nie każdy przecież posiada tłumaczoną przez Was grę.
robson75

Tłumaczenie Absolute Tactics: Daughters of Mercy

Postautor: robson75 » 25 wrz 2024, o 10:58

Witam
Mam problem z tłumaczeniem Absolute Tactics: Daughters of Mercy, po wyodrębnieniu z pliku AbsoluteTactics-WindowsNoEditorm.pak. w zawartości znajduje się plik lokalizacyjny. Ale niestety treść jest zaszyfrowana, do edycji używam edytora tekstu notepad ++ i po otwarciu pliku mam takie coś
Załączniki
2024-09-25 11 45 06.png

WujekAntylopa

Re: Tłumaczenie Absolute Tactics: Daughters of Mercy

Postautor: WujekAntylopa » 25 wrz 2024, o 11:12

Do „wypakowania” pików .locres możesz użyć UE4LocalizationsTool (program z interfejsem użytkownika) lub UnrealLocres.

Żeby potem zobaczyć zmiany w grze (np. po wyedytowaniu jednego tekstu):
  1. Zapisujesz wyedytowany plik .locres jako Game.locres
  2. Umieszczasz go tak, by był w następującej lokalizacji: AbsoluteTactics\Content\Localization\Game\en\Game.locres (tworzysz gdziekolwiek nowy folder o nazwie „AbsoluteTactics”, w nim folder „Content”, a w nim – „Localization” itd., albo z wypakowanego pliku AbsoluteTactics-WindowsNoEditor.pak usuwasz wszystkie pliki i foldery poza tymi, w którym znajduje się plik Game.locres / znajdują się wyedytowane pliki)
  3. Pobierasz u4pak (zielony przycisk Code → Download zip; posłuży nam do spakowania tego do pliku .PAK) i wypakowujesz go gdzieś
  4. Przenosisz folder AbsoluteTactics (z kroku nr 2, z całą jego zawartością) do folderu, gdzie wypakowałeś u4pak (Ważne? Wygląda na to, że u4pak niepoprawnie pakuje, jeśli w kroku następnym poda się pełną ścieżkę do folderu AbsoluteTactics)
  5. Otwierasz okno Wiersza poleceń w folderze z wypakowanym u4pak i uruchamiasz następującą komendę:

Kod: Zaznacz cały

u4pak.py pack AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak AbsoluteTactics
  6. W folderze z u4pak powinien pojawić się plik AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak – przekopiowujesz go do folderu „Paks” w folderze z grą
Załączniki
Bez tytułu.png

robson75

Postautor: robson75 » 25 wrz 2024, o 19:52

Bardzo dziękuje za tą garść informacji, na razie tłumaczę jestem mw. w połowie.

robson75

Postautor: robson75 » 27 wrz 2024, o 19:04

Mam problem z narzędziem u4pak. Po wklepaniu komendy powyżej nie tworzy wymaganego pliku, tylko u4pak.py uruchamia się w edytorze tekstu.

WujekAntylopa

Postautor: WujekAntylopa » 27 wrz 2024, o 19:34

Zainstalowanie Pythona powinno pomóc.

Link do wersji 64-bitowej: https://www.python.org/ftp/python/3.12. ... -amd64.exe
Link do wersji 32-bitowej: https://www.python.org/ftp/python/3.12. ... 3.12.6.exe

robson75

Postautor: robson75 » 27 wrz 2024, o 20:10

Niestety nie pomogła instalacja Pythona, efekt ten sam.
A może znasz jakieś inne narzędzie.

robson75

Postautor: robson75 » 27 wrz 2024, o 22:35

Udało mi się utworzyć plik AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak, ale niestety nie działa nadal gra jest po angielsku.

WujekAntylopa

Postautor: WujekAntylopa » 27 wrz 2024, o 22:36

Masz tutaj link do skompilowanych plików .EXE dla tego u4pak: https://mega.nz/file/S4ZUnQ5A#XJ6bJVPF1 ... jrbfod1Q2Q (plik wrzuciłem na Mega, bo tu forum rzuca się, że 13 MB to za dużo na załącznik, mimo że maks. rozmiar to niby 500 MiB ¯\_(ツ)_/¯)

Wypakuj je do folderu, gdzie jest folder AbsoluteTactics (załączyłem zrzut ekranu, jak ma to wyglądać) i zależnie od zainstalowanej wersji systemu operacyjnego – 32-bitowego czy 64-bitowego – użyj odpowiedniego EXE, czyli dla wersji 32-bit składnia polecenia będzie następująca:

u4pak_32bit.exe pack AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak AbsoluteTactics
Dla wersji 64-bitowej będzie to:

u4pak.exe pack AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak AbsoluteTactics
(Nie gwarantuję, że exek dla wersji 32-bit będzie działał na systemie 32-bit; nie testowałem)

--

Możesz również spróbować jeszcze raz zainstalować Pythona, tym razem zaznaczając przy domyślnej instalacji również „Add python.exe to PATH”, wtedy zamiast

u4pak.py pack AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak AbsoluteTactics
uruchamiasz

python u4pak.py pack AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak AbsoluteTactics
--

Innych narzędzi nie znam, znaczy jest ten cały UnrealPakTool, ale coś nie radzi sobie przy pakowaniu.
Jest jeszcze pełna masa innych programów – tutaj lista: https://github.com/Buckminsterfullerene ... -unpackers – ale też ich nie testowałem.
Załączniki
Bez tytułu.png

robson75

Postautor: robson75 » 27 wrz 2024, o 23:31

Ja już pisałem że udało mi się utworzyć plik AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.pak narzędziem u4pak. Po prostu trzeba było wejść w ustawienia i skojarzyć rozszerzenie .py dla Pythona.
Ale niestety gra jest nadal po angielsku. Chyba będę musiał na nowo wszystko wrzucić i skonwertować do pliku AbsoluteTactics-WindowsNoEditor.pak

robson75

Postautor: robson75 » 29 wrz 2024, o 14:16

Wreszcie udało mi się to ogarnąć. Jak ktoś ma ochotę to może przetestować to tłumaczenie, które wymaga jeszcze korekty.
Po rozpakowaniu archiwum plik .pak trzeba umieścić w Absolute Tactics\AbsoluteTactics\Content\Paks
Załączniki
AbsoluteTactics-WindowsNoEditor_99_P.zip
(168.93 KiB) Pobrany 7 razy

Wróć do „Technikalia”