[PC] Final Fantasy IX - przeniesienie spolszczenia z PSX

Obecnie tworzone projekty na wszelkie platformy.
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie o datę premiery lub postęp - przeczytaj najczęściej zadawane pytania
chaosik

Re: [PC] Final Fantasy IX - przeniesienie spolszczenia z PSX

Postautor: chaosik » 11 paź 2021, o 08:30

Utknąłem w trakcie podmiany plików. Nie mam pliku memoria.ini ? Przejrzałem wszystkie foldery. Oczywiście zainstalowałem Memoria przez cmd .
Mam ogromną prośbę o pomoc co robię nie tak.
Musisz włączyć grę i ten plik się pojawi ^^

zorek22

Postautor: zorek22 » 8 lut 2026, o 13:26

Wejdź do folderu instalacyjnego z grą Final Fantasy IX. Otwórz plik Memoria.ini. I gdzie niby jest ten folder? tej gry się nie da spolszczyć na PC. Mam kilka wersji, nawet GOG, nawet na piratach, na żadnej wersji gry nie tworzy się nic takiego jak Memoria.ini. Oczywiście na pierwszej wersji czyli na Steam, próbowałem, jako pierwszej i nic się takiego nie tworzy, gdzie to ma niby być? Jeśli nie masz zainstalowanego programu Memoria, musisz go zainstalować. W tym celu wejdź do podfolderu 01_Memoria i uruchom plik exe. Pojawi się okno CMD i po chwili należy jedynie nacisnąć przycisk Enter. Zrobiłem to ale czy ten program się zainstalował to nie wiem. Skąd mam to wiedzieć? to jest najgorzej wykonane spolszczenie do gry, jakie zrobiono. Zamiast zrobić normalną instalkę, to jest jakieś użeranie się z punktami instalacji. Oczywiście po włączeniu gry, nic się samo nie tworzy. Nigdzie nic nie ma.

zorek22

Postautor: zorek22 » 8 lut 2026, o 13:40

Utknąłem w trakcie podmiany plików. Nie mam pliku memoria.ini ? Przejrzałem wszystkie foldery. Oczywiście zainstalowałem Memoria przez cmd .
Mam ogromną prośbę o pomoc co robię nie tak.
Musisz włączyć grę i ten plik się pojawi ^^
Wejdź do folderu instalacyjnego z grą Final Fantasy IX. Otwórz plik Memoria.ini. I gdzie niby jest ten folder? tej gry się nie da spolszczyć na PC. Mam kilka wersji, nawet GOG, nawet na piratach, na żadnej wersji gry nie tworzy się nic takiego jak Memoria.ini. Oczywiście na pierwszej wersji czyli na Steam, próbowałem, jako pierwszej i nic się takiego nie tworzy, gdzie to ma niby być? Jeśli nie masz zainstalowanego programu Memoria, musisz go zainstalować. W tym celu wejdź do podfolderu 01_Memoria i uruchom plik exe. Pojawi się okno CMD i po chwili należy jedynie nacisnąć przycisk Enter. Zrobiłem to ale czy ten program się zainstalował to nie wiem. Skąd mam to wiedzieć? to jest najgorzej wykonane spolszczenie do gry, jakie zrobiono. Zamiast zrobić normalną instalkę, to jest jakieś użeranie się z punktami instalacji. Oczywiście po włączeniu gry, nic się samo nie tworzy. Nigdzie nic nie ma.

Awatar użytkownika
Robin
Grupa: CosmoFF
Kontakt:

Postautor: Robin » 8 lut 2026, o 13:46

Wymagania:
- Gra Final Fantasy IX w wersji Steam.
- Programy Memoria oraz Hades Workshop (najnowsze wersje są w paczce z polską wersją).
- Przeczytanie tej instrukcji ze zrozumieniem.

Uwaga, druga linijka odnosi się do sytuacji w 2021 roku (to 5 lat temu, sobie wyobraź), a nie teraz. Pobierz sobie najnowsze wersje programów z sieci, poczytaj readme do najnowszej Memorii, poczytaj resztę ze zrozumieniem i przestań wylewać żale oraz kopiować własne posty. Albo zagraj w coś innego.
www.balamb.pl
Smrtka je tradiční personifikace smrti, zpodobněná jako kostlivec s kosou, často bývá zobrazována v černém hábitu.

zorek22

Postautor: zorek22 » 8 lut 2026, o 14:37

Wymagania:
- Gra Final Fantasy IX w wersji Steam.
- Programy Memoria oraz Hades Workshop (najnowsze wersje są w paczce z polską wersją).
- Przeczytanie tej instrukcji ze zrozumieniem.

Uwaga, druga linijka odnosi się do sytuacji w 2021 roku (to 5 lat temu, sobie wyobraź), a nie teraz. Pobierz sobie najnowsze wersje programów z sieci, poczytaj readme do najnowszej Memorii, poczytaj resztę ze zrozumieniem i przestań wylewać żale oraz kopiować własne posty. Albo zagraj w coś innego.
To nie są żale przygłupie, tylko rzeczywistość. Nie potrafisz pomóc? to się zamknij.
1. Mam grę Final Fantasy IX na Steam. Naucz się czytać ze zrozumieniem.
2. Programy Memoria oraz Hades Workshop (najnowsze wersje są w paczce z polską wersją)i takie też mam. (Poza tym to i tak niema nic do rzeczy). nie rozumiesz problemu, jaki mam, bo nie potrafisz logicznie myśleć.
3. Instrukcja, pomija ważną kwestę, taką że plik być może się pojawi po odpaleniu gry lub się nigdy nie pojawi. Instrukcja jest źle napisana. To ty się naucz, czytać ze zrozumieniem a jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia to zamilcz.
4. Jeśli mam wersję gry 1.0 a spolszczenie jest do tej wersji, to powinno wszystko normalnie się wypakować i działać. Comprende?
5. Ściągam wszystko, bezpośrednio ze strony Balamb, jeśli oni nie potrafią czegoś zaktualizować, to ich problem a nie mój. Rozumiesz? czy ci to rozrysować w paincie?
6. Widzę w sieci że cała masa osób ma problem z tym spolszczeniem i się nie dziwię, bo jest wykonane fatalnie, ale jak widać ludzie z mózgiem wielkości jagody nie potrafią tego zrozumieć.
7. Skopiowałem post do dwóch innych ludzi. Bo właśnie z racji tego przygłupie, że temat ucichł, warto go odświeżyć, bo może sobie odpali teraz grę i będzie miał problem podobny do mojego.
8. Będę grał, w to co mi się podoba, a instrukcja tego spolszczenia jest fatalnie wykonana, zresztą podobnie jak jego instalacja. Naucz się czytać i logicznie myśleć, bo masz z tym ogromny problem.

Awatar użytkownika
Robin
Grupa: CosmoFF
Kontakt:

Postautor: Robin » 8 lut 2026, o 17:43

jeśli oni nie potrafią czegoś zaktualizować, to ich problem a nie mój
Obawiam się, że to jest jednak twój problem, bo to tobie nie działa.

Specjalnie dla ciebie pobrałem grę oraz tłumaczenie, proszę, oto efekt jakoś po 3 minutach tej straszliwie skomplikowanej instalacji:
Obrazek

Poczytaj, co napisał wyżej chaosik i przestań się użalać.

Wróć do „Projekty”