Nietypowe tłumaczenie Chrono Trigger (SNES)

Dział niewymagający rejestracji na forum. Chcesz wyrazić swoją opinię o projekcie, podziękować autorom, zadać pytanie? To miejsce dla Ciebie.
Regulamin forum
Obowiązuje bezwzględny zakaz: pytania o daty premier oraz spamowania.
Mihoteo

Nietypowe tłumaczenie Chrono Trigger (SNES)

Postautor: Mihoteo » 11 maja 2026, o 17:13

Cześć

Przekopując się przez stare płytki CD w domu i zgrywając je na dysk natknąłem się na płyte z paroma retro grami. Nadmienie, że samej płytki też już nie mam został mi tylko backup na dyskach. Wśród nich był Chrono Trigger którego grałem prawdopodobnie gdzieś w okolicach 2005r.

Co zwróciło moją uwagę to jakość tego tłumaczenia. Nie jest ono mocno wierne i nawiązuje do popkultury. Z tego powodu próbuje znaleźć troche więcej informacji o źródle tego tłumaczenia. Z tego co pamiętam jako dziecko zdołałem przejść całego Chrono Triggera na tej wersji i była ona w zasadzie kompletna ale lekko zglitchowana (Co będzie widać na screenshocie jak kursor nachodzi na tekst). Plik który mam jest już spatchowaną wersją chrono triggera więc nie mam samego patcha. Nazwa pliku jaka była w momencie wypalenia płytki to Chrono_Trigger_(T-Pol_0.94).smc

Uruchamiając teraz tą wersje nie widze nigdzie w intrze lub później informacji o autorze. Troche przekopując się po sieci i zerkając na gameplaye nagrywane przez Polaków to chyba nikt nie korzystał z tego tłumaczenia. Porównałem je również z tłumaczeniami mteam oraz Araki&DzinX ale to nie to. Znalazłem również wątek tu na forum listujący różne tłumaczenia i z opisu wygląda jakby mogło to być tłumaczenie Setzer. Może ktoś byłby w stanie potwierdzić czy to właśnie to tłumaczenie które widze? Zostawiam pare screenów ze wczesnego etapu gry z właśnie tymi najbardziej nietypowymi kwestiami. W przyszłości planuje przejść Chrono Triggera jeszcze raz na tym właśnie tłumaczeniu w poszukiwaniu kolejnych perełek.

Na prośbę wrzuciłem patch na hosting. Patch jest do wersji Chrono Trigger (USA) Patch
Spoiler!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ikskoks
Nadzieja polskiego romhackingu
Grupa: LocMakers
Kontakt:

Re: Nietypowe tłumaczenie Chrono Trigger (SNES)

Postautor: ikskoks » 11 maja 2026, o 18:17

Zrób łatkę i wrzucaj na hosting, może komuś się przyda :p
SPOLSZCZENIA
IKSKOKS SPOLSZCZENIA (FACEBOOK)
Lubisz moje spolszczenia? Postaw mi kawę --> https://buycoffee.to/ikskoks

Mihoteo

Postautor: Mihoteo » 11 maja 2026, o 19:23

Zrób łatkę i wrzucaj na hosting, może komuś się przyda :p
Nie byłem świadom, że jest taka opcja. Wyciągnąłem już patch i wrzuciłem go na hosting. Zaktualizowałem główny post o link do patcha. Może ktoś wyciągnie z niego więcej informacji.

Awatar użytkownika
mziab
Grupa: mteam
Kontakt:

Postautor: mziab » 11 maja 2026, o 19:54

To zdecydowanie tłumaczenie Setzera. Poznaję po screenie z "faza"/"lipa" :) O ile dobrze pamiętam, potem się takie perełki jak Marle mówiąca, że "capi klocem" :) Cóż, jest to produkt tamtych czasów.

Z tego co pamiętam, autor nie dokończył tłumaczenia, bo zepsuł coś edytując rom w hexedytorze, a nie robił backupów. I w ten sposób projekt umarł w dość zaawansowanym stadium, a jakiś czas później ukazało się "poważne" spolszczenie Araki i DzinXa.
"Człowieka można przedstawić w postaci ułamka, w którym licznikiem są jego właściwości, a mianownikiem - mniemanie o sobie. Im większy mianownik, tym mniejszy cały ułamek." - Lew Tołstoj

Mihoteo

Postautor: Mihoteo » 11 maja 2026, o 20:00

Dzięki za potwierdzenie. Zastanawiałem się dosyć długo czy mam jakieś nie udokumentowane lost media ale widać były jakieś informacje na temat tego tłumaczenia. Musze dokończyć przeglądanie tych gier bo mam tam kilka przetłumaczonych tytułów. Z tego co pamiętam na pewno miałem tam spolszczone Dragon Ball Z: Super Saiya Densetsu

Wróć do „Dla Gości”