Przekopując się przez stare płytki CD w domu i zgrywając je na dysk natknąłem się na płyte z paroma retro grami. Nadmienie, że samej płytki też już nie mam został mi tylko backup na dyskach. Wśród nich był Chrono Trigger którego grałem prawdopodobnie gdzieś w okolicach 2005r.
Co zwróciło moją uwagę to jakość tego tłumaczenia. Nie jest ono mocno wierne i nawiązuje do popkultury. Z tego powodu próbuje znaleźć troche więcej informacji o źródle tego tłumaczenia. Z tego co pamiętam jako dziecko zdołałem przejść całego Chrono Triggera na tej wersji i była ona w zasadzie kompletna ale lekko zglitchowana (Co będzie widać na screenshocie jak kursor nachodzi na tekst). Plik który mam jest już spatchowaną wersją chrono triggera więc nie mam samego patcha. Nazwa pliku jaka była w momencie wypalenia płytki to Chrono_Trigger_(T-Pol_0.94).smc
Uruchamiając teraz tą wersje nie widze nigdzie w intrze lub później informacji o autorze. Troche przekopując się po sieci i zerkając na gameplaye nagrywane przez Polaków to chyba nikt nie korzystał z tego tłumaczenia. Porównałem je również z tłumaczeniami mteam oraz Araki&DzinX ale to nie to. Znalazłem również wątek tu na forum listujący różne tłumaczenia i z opisu wygląda jakby mogło to być tłumaczenie Setzer. Może ktoś byłby w stanie potwierdzić czy to właśnie to tłumaczenie które widze? Zostawiam pare screenów ze wczesnego etapu gry z właśnie tymi najbardziej nietypowymi kwestiami. W przyszłości planuje przejść Chrono Triggera jeszcze raz na tym właśnie tłumaczeniu w poszukiwaniu kolejnych perełek.
Na prośbę wrzuciłem patch na hosting. Patch jest do wersji Chrono Trigger (USA) Patch
Spoiler!