[PC] Metal Gear Solid Delta: Snake Eater + poradnik tworzenia spolszczeń

Projekty stworzone z użyciem AI i innych tłumaczy maszynowych.
Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Re: [PC] Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

Postautor: kofii12345 » 23 paź 2025, o 11:39

Wow. Super opis. Dziękuję bardzo.
Discord z moimi spolszczeniami: https://discord.gg/s87bTQ3wfk

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 23 paź 2025, o 21:36

FONTY
Jeśli mamy pl czcionki pomijamy, jeśli nie to:
1. za pomocą programu fmodel szukasz pakietu czcionek ukrytych w plikach .ufont najczęściej znajdują się w katalogu UI (gra może mieć nawet kilkanaście różnych czcionek, więc opisany niżej proces trzeba powtarzać)
2. exportujesz plik .ufont wybierając export raw data(.uasset)
3. wydobyty plik będzie składał się z 2 lub 3 plików, interesuje nas tylko plik .ufont
4. zmieniamy rozszerzenie .ufont na .ttf (nazwa pliku przed kropką pozostaje niezmieniona)
5. plik .ttf otwierasz programem font creator lub font forge i dodajesz polskie czcionki (na yt są poradniki jeśli nigdy tego nie robiłeś)
6. po dodaniu czcionek generujesz fonty
7. nowy wygenerowany plik zmieniasz na .ufont (zwróć uwagę na nazwę czcionki, musi być taka sama jak na podglądzie w programie fmodel)

Opisana wyżej metoda nie zawsze działa. Część tekstów może być głęboko osadzona i ukryta w plikach gry. Nawet jeśli stworzysz plik z tłumaczeniem, niekoniecznie zostanie on załadowany ponieważ gra może mieć zablokowany system modów.
Mam problem z fontami a dokładnie nie nadpisują mi się w grze. Czy umieszczam pliki ufont do katalogu u4pak tak samo jak plik z lokaizacją ze ścieżką np. GRA/Content/UI/Fonts? Tylko pliki .ufont - czyli jak mam jedną czcionkę to będzie jeden plik?
Znalazłem też w plikach w folderze Font plik uaset gdzie jest obraz z wygenerowaną czcionką i informacje odnośnie znaków. Czy da się to jakoś edytować?

ozonek

Postautor: ozonek » 23 paź 2025, o 23:26

Czy umieszczam pliki ufont do katalogu u4pak tak samo jak plik z lokaizacją ze ścieżką np. GRA/Content/UI/Fonts? Tylko pliki .ufont - czyli jak mam jedną czcionkę to będzie jeden plik?
Dokładnie tak, ale doprecyzujmy: jeśli jest jeden plik .ufont z czcionkami, to tworzymy tylko jeden plik .ufont z dodanymi polskimi znakami.
Możesz mi podesłać czcionkę, to sam jej się przyjrzę. Podeślij wersję z polskimi znakami i bez. Ewentualnie użyj zakładki w programie fmodel PACKAGES -> SEARCH i wpisz .ufont - może jest więcej tego typu plików.
Co do drugiego pytania, nie mam pojęcia.

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 27 paź 2025, o 11:28

Dokładnie tak, ale doprecyzujmy: jeśli jest jeden plik .ufont z czcionkami, to tworzymy tylko jeden plik .ufont z dodanymi polskimi znakami.
Możesz mi podesłać czcionkę, to sam jej się przyjrzę. Podeślij wersję z polskimi znakami i bez. Ewentualnie użyj zakładki w programie fmodel PACKAGES -> SEARCH i wpisz .ufont - może jest więcej tego typu plików.
Co do drugiego pytania, nie mam pojęcia.
Dzięki. W moim wypadku jednak na 99% gra używa plików sdf atlas z czcionkami bo font ma litery które w grze już się nie wyświetlają a ten plik graficzny ich nie posiada także trzeba by się pobawić w stworzenie takich plików a sama gra się okazał, że nie ma napisów do dialogów także temat odpuszczam. Ale dzięki wielkie za pomoc!

ssentai

Re: [PC] Metal Gear Solid Delta: Snake Eater + poradnik tworzenia spolszczeń

Postautor: ssentai » 4 lut 2026, o 13:40

Ktoś może podzielić się doświadczeniem dodawania czcionek, ponieważ przetłumaczyłem pliki locres, ale nie są one wyświetlane w grze. Po wyszukiwaniu w Google dowiedziałem się, że trzeba edytować czcionki.

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 4 lut 2026, o 13:51

Ktoś może podzielić się doświadczeniem dodawania czcionek, ponieważ przetłumaczyłem pliki locres, ale nie są one wyświetlane w grze. Po wyszukiwaniu w Google dowiedziałem się, że trzeba edytować czcionki.
Tak jak wyżej: musisz wyszukać i edytować pliki .ufont. Jeżeli to nie pomoże to pewnie są w formie graficznej i musisz ściągnąć edytor unreal, zrobić nowy projekt dodać czcionkę, zrobić ją jako 'offline' i ugotować. Jaka gra?

ssentai

Postautor: ssentai » 4 lut 2026, o 16:36

Tak jak wyżej: musisz wyszukać i edytować pliki .ufont. Jeżeli to nie pomoże to pewnie są w formie graficznej i musisz ściągnąć edytor unreal, zrobić nowy projekt dodać czcionkę, zrobić ją jako 'offline' i ugotować. Jaka gra?
gra Metal Gear Solid Delta Snake Eater

ssentai

Postautor: ssentai » 5 lut 2026, o 19:24

?

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 5 lut 2026, o 19:35

Ale to masz nawet tutaj w tym spolszczeniu czcionki działające. Musisz doprecyzować gdzie masz problem.

ssentai

Postautor: ssentai » 6 lut 2026, o 12:19

Ale to masz nawet tutaj w tym spolszczeniu czcionki działające. Musisz doprecyzować gdzie masz problem.
Chcę dodać ukraińskie czcionki, ale nie wiem, jak to zrobić, nie mogę znaleźć w Internecie

Wróć do „Tłumaczenia maszynowe”