[3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Tu możesz się pochwalić swoimi dokonaniami.
Voxar
Posty: 87
Rejestracja: 31 paź 2017, o 18:19
Kontakt:

[3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: Voxar » 30 paź 2021, o 08:43

Spolszczenie do The Legend of Zelda: A Link Between Worlds jest już dostępne.

http://www.romhacking.net/translations/6338/

Obrazek

nervil18
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2022, o 11:21

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: nervil18 » 13 lut 2022, o 09:58

Witam

Ma ktoś może pomysł jak to uruchomić na Nintedno 3ds ?

Próbowałem to nałożyć na plik cia ale niestety nie chce załapać :-(

Awatar użytkownika
szczuru
Posty: 148
Rejestracja: 14 sie 2008, o 02:11
Grupa: † PSX-PL †
Kontakt:

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: szczuru » 13 lut 2022, o 11:36

W readme jest wspomniany plik z rozszerzeniem 3ds, a to jest zdecryptowany rom (w odroznieniu od cia, ktory jest zaszyfrowany). Uzyj romu w formacie 3ds, a powinno ruszyc.
by Szczuru

Awatar użytkownika
maximo
Posty: 277
Rejestracja: 27 mar 2010, o 16:45
Grupa: freelancer

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: maximo » 17 lut 2022, o 14:08

Bardzo ładne spolszczenie, Voxar! Gratuluję ukończenia projektu. Nie wiem czemu ale podmianka pliku u mnie nie działa. Posługując się narzędziami HackingToolkit i stworzeniu nowego obrazu "3DS" w rezultacie nic się nie zmieniło, ale za to patch działa b. dobrze.

Aby spolszczenie działało na konsoli 3DS należy nałożyć łatkę na wersję gry:
Legend of Zelda, The - A Link Between Worlds (Europe (En,Fr,De,Es,It) - w formacie 3DS.
"Multi 5" oznacza, że jest to wersja 5 języczna czyli łatka nie będzie zgodna z takimi wersjami jak
Legend of Zelda, The - A Link Between Worlds (Europe) (En,Fr,De,Es,It,Nl) (Demo) (Kiosk) oraz
US - Legend of Zelda, The - A Link Between Worlds (USA) (En,Fr,Es).

Aby gra działała na odblokowanej konsoli 3DS należy przerobić format 3DS na Cia. Można to zrobić w następujący sposób:

1. Nakładamy spolszczenie na wersję gry: Legend of Zelda, The - A Link Between Worlds (Europe (En,Fr,De,Es,It).3DS
2. Wyjmujemy kartę pamięci MicroSD z konsoli 3DS i podłączamy ją do PC
3. Wklejamy spolszczoną grę do folderu "dbs" - ścieżka - gm9/out/dbs
4. Wyjmujemy kartę MicroSd i wkładamy ją do konsoli 3DS
5. Uruchamiamy konsolę i wciskamy oba przyciski jednocześnie: Power + Start, aby uruchomić tryb "GodMode9"
6. Z pozycji GodMode9 klikamy na [0:]SDCARD (NO LABEL) i zaznaczamy grę z katalogu dbs
7. Klikamy na Build CIA from file. Jeśli pojawi się komunikat o błędzie "failed build" to kontynuujemy zatwierdzając
na "Fix now" i ponownie klikamy na Build CIA.
8. Wychodzimy z GodMode9 i wracamy do Menu konsoli.
10. Uruchamiamy FBI i instalujemy grę z pozycji na której została utworzona wersja CIAS - gm9/out/dbs (grę można przenieść do katalogu CIAS).

Oryginalną grę z kartridża można także zdumpować i zdecryptować za pomocą GodMode9 lub Hourglass9 więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby i taką metodę obrać. Szczegóły odnośnie dumpowania gier można znaleźć na stronie github - https://gist.github.com/PixelSergey/73d ... ce849fdda1

Jeśli ktoś ma wyraźne problemy z instalacją spolszczenia gier na 3DS to przygotowałem materiał video na swoim
drugim kanale Youtube - Sciron Software. Może się komuś przydać.

Voxar
Posty: 87
Rejestracja: 31 paź 2017, o 18:19
Kontakt:

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: Voxar » 17 lut 2022, o 15:19

Dzięki maximo. Samo tworzenie spolszczenia nie stanowiło jakiegoś dużego problemu. Polskie znaki były już oryginalnie w grze, narzędzie do edycji tekstu dodatkowo oferowało pogląd jak całość mniej więcej wygląda w oknach dialogowych.

Świetny poradnik z instalacją, przydatny biorąc pod uwagę, że nie posiadam konsolki przez co nie napisałem instrukcji o instalacji na 3DS-ie w dołączonym readme.

grzybiarz
Posty: 122
Rejestracja: 13 cze 2008, o 10:50

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: grzybiarz » 3 kwie 2022, o 14:56

Ile MB ma zajmować ta zelda w formacie 3DS?
Pobrałem wersje 5 jezyków, EUR, ale zajmuje 1 GB, a coś mi się zdaje że jest wersja 700 MB (linki wygasłe)
Albo może po prostu ma ktoś już gotowy plik CIA z patchem PL?

Voxar
Posty: 87
Rejestracja: 31 paź 2017, o 18:19
Kontakt:

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: Voxar » 3 kwie 2022, o 15:15

To nie ma różnicy czy ROM waży 1 GB czy 700 MB. W obu przypadkach łatwa powinna poprawnie się nałożyć.

grzybiarz
Posty: 122
Rejestracja: 13 cze 2008, o 10:50

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: grzybiarz » 3 kwie 2022, o 15:32

mam błąd "target window checksum mismatch XD3_INVALID_INPUT
---
inny programik to samo, w logu:
[16:33:29] An error has occurred: xdelta3: target window checksum mismatch: XD3_INVALID_INPUT

Voxar
Posty: 87
Rejestracja: 31 paź 2017, o 18:19
Kontakt:

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: Voxar » 3 kwie 2022, o 15:57

Możliwe, że nakładasz łatkę na nieodpowiednią wersje ROM-u.

grzybiarz
Posty: 122
Rejestracja: 13 cze 2008, o 10:50

Re: [3DS] The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Postautor: grzybiarz » 3 kwie 2022, o 16:03

no właśnie, bo widziałem gdzieś wersję co zajmuje 700 MB ale link już nieaktywny, pobrałem 1 GB ale chyba nie działa. Może ktoś poratuje linkaczem na PM do gotowca CIA? Pytam wprost, bo znaleźć romy w 2022 to nie taka łatwa sprawa :)
---
Ok, znalazłem wersję 700 MB, po wypakowaniu 1 GB, po spatchowaniu dalej ten sam błąd.
---
Dziś spolszczyłem SteamWorld Dig i poszło, użyłem też patchera ze SteamWorld i ten sam błąd. Nie wiem co jest nie tak


Wróć do „Projekty ukończone”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość