(FontCreator) Dodanie polskich znaków do fontów

Wszelkie kwestie techniczne.
Regulamin forum
1. W miarę możliwości prosimy o załączanie plików przez nasze forum, nie na zewnętrznych serwerach. Pliki nie znikną wtedy po upływie pewnego czasu. 2. Jeśli chcecie uzyskać pomoc przy rozpracowaniu plików (np. z tekstem, czcionką) załączajcie je do postów - nie każdy przecież posiada tłumaczoną przez Was grę.
majami

(FontCreator) Dodanie polskich znaków do fontów

Postautor: majami » 21 cze 2024, o 21:19

Witam :)
Jestem nowy na forum i w sumie pracuję nad moim pierwszym projektem, ale już na wstępie mam problem :D
Tłumaczę sobie instrukcję do gry planszowej. Mam ją w pdf ze strony wydawcy, więc wiem jakie czcionki zostały użyte. Chcę, żeby to jakoś wyglądało, więc zależy mi na zachowaniu oryginalnych czcionek, dlatego dodaję do nich polskie znaki. Tu pojawia się problem.
Jest to cała rodzina fontów Scout i gdy je edytuję, niektóre z nich przechodzą gładko i bez problemu dodaje mi do nich polskie literki.
Inne zaś przy otwarciu w FontCreatorze dublują się przy niektórych literkach. Wystarczy, że je otworzę w tym programie i już są zepsute.
Jeśli je wkleję do Windowsa nic nie zmieniając, działają bez problemu. Dzieje się tak tylko przy niektórych wariantach tej czcionki (np. Bold).
Jak się zapisze takie zepsute literki, to Illustrator tej czcionki już nie widzi, więc nie mogę tego tak zostawić niestety :/
Poniżej screeny problemu:
Załączniki
złe.png
prawidłowe.png

majami

Re: (FontCreator) Dodanie polskich znaków do fontów

Postautor: majami » 22 cze 2024, o 12:17

Chyba rozwiązałem problem.
Przekonwertowałem czcionkę, za pomocą konwertera online, z formatu .otf do .ttf
Teraz FontCreator otwiera czcionkę bez błędnych zdublowanych znaków!! :D
Później będę jeszcze się z tym bawił, ale wydaje mi się, że wszystko jest ok w .ttf

Wróć do „Technikalia”