[PSX] Dracula - Resurrection/Drakula - Zmartwychwstanie. Pełna Polska wersja językowa (BETA)

Szukasz betatestera, korektora, grafika, itp?
Tutaj napisz ogłoszenie^^
Awatar użytkownika
KISSbestfan

[PSX] Dracula - Resurrection/Drakula - Zmartwychwstanie. Pełna Polska wersja językowa (BETA)

Postautor: KISSbestfan » 1 lis 2024, o 19:04

Dobry wieczór wszystkim.

Zapowiadane dawno temu tłumaczenie głosowe do gry Dracula: Resurrection, czyli Drakula: Zmartwychwstanie. Obecnie do gry przeniesiony jest cały dubbing, który został wyprodukowany na potrzeby wersji PC.
Było z tym tak dużo roboty, że nawet nie chcę o tym mówić. Jednakże udało się rozwiązać opisywany już wcześniej problem, a na dodatek wideo nie uległo żadnej kompresji podczas procesu tłumaczenia - jest dokładnie takiej samej jakości jak w oryginale, zmieniono jedynie audio, a gra jak na swoje czasy i możliwości PSX wygląda niesamowicie. Ponadto dodatkowym plusem jest fakt, że odkryłem dość dobrą metodę podmiany audio w innych grach na PlayStation, a zatem - niewykluczone, że w przyszłości posłuży ona do stworzenia kolejnych spolszczeń głosowych gier na PSX.

Zdecydowałem się wypuścić wersję beta, by można było już zapoznać się z tłumaczeniem, choć nie ukrywam zależałoby mi na beta testach gry, a najlepiej na przejściu całej rozgrywki. Jak to bywa z tytułami point-and-click, można ukończyć grę w około 1,5 godziny jeśli mamy solucję pod ręką. Ja niestety nie mam obecnie czasu, by siadać jeszcze do przechodzenia całej gry. Jednakże gdy sprawdzałem surowe pliki wideo, to wszystko wygląda dobrze - dźwięk jest zsynchronizowany i obecny we wszystkich przerywnikach. Jeśli mogę prosić was o pomoc, to z pewnością przyspieszy wydanie całości.

NIE JEST to kompletna wersja, gdyż nie zostało jeszcze przetłumaczone menu - jednakże cała gra powinna być grywalna od początku do końca w pełni po Polsku. Jeśli nie przeszkadza wam brak menu po Polsku, to można równie dobrze uznać tłumaczenie za ukończone. Jest to dość nietypowy tytuł, gdyż nie ma w nim praktycznie żadnych napisów. Zresztą przekonacie się sami, gdy już w niego pogracie.

Patch dostępny jest pod tym linkiem:
https://drive.google.com/file/d/1wBGG9j ... drive_link

Tłumaczenie powstawało na wersji NTSC, tak jak mi doradzano - w ten sposób gra chodzi płynniej, zarówno na emulatorze, jak i prawdziwej konsoli. Na tą właśnie wersję aplikujemy oba patche na oba CD. Problemy z tłumaczeniem menu prawdopodobnie spowodowane są wersją gry, gdyż inne nieoficjalne tłumaczenia widziałem wykonane jedynie na podstawie wersji PAL. W najgorszym wypadku zabiorę się finalnie za tłumaczenie właśnie tej wersji, jeśli nie dam sobie rady z przeskoczeniem problemów na jakie napotkałem w wersji NTSC. Ucierpi na tym nieco rozgrywka, ale za to tłumaczenie będzie wtedy pełne. Oczywiście jeśli ktoś z forum wiedziałby jak mi pomóc, wówczas proszę o kontakt, wtedy ukończymy to tłumaczenie razem!

Awatar użytkownika
Action

Re: [PSX] Dracula - Resurrection/Drakula - Zmartwychwstanie. Pełna Polska wersja językowa (BETA)

Postautor: Action » 2 lis 2024, o 00:28

CD1 za mną więc tak na szybko:

- Menusów jest tak mało, że chyba nie będziesz potrzebował polskich znaków

- Pamiętam, że chciałeś podmienić całe pliki video na te z PC, finalnie podmieniłeś tylko dźwięk. W intro pojawia się nieprzetłumaczony tekst "6 years later" czy jakoś tak, jesteś w stanie wstawić jakiś hardsub?

- Wstawka gdy gospodyni opowiada nam o melodii granej na flecie nie jest przetłumaczona

Generalnie, chyba moja pierwsza "taka" przygotówka na PSX, ciekawe doświadczenie :D

I dźwięk w pierwszej wstawce z CD2 trochę "strzela".

-----------------------------------------------

EDIT:

CD2 za mną i prócz wspomnianych strzałów w dźwięku pierwszej wstawce znalazłem również jedną angielską kwestię. Nieprzetłumaczony jest film gdy wiedźma otwiera nam drzwi do głównego fuaje/holu zamku wchodząc od strony cmentarza.

W każdym razie dzięki, świetna robota. :D

Wróć do „Pomoc przy projektach”