[Switch] Portal 2

Tu możesz się pochwalić swoimi dokonaniami.
kipi000

[Switch] Portal 2

Postautor: kipi000 » 6 maja 2025, o 02:04

Hej, dzisiaj pragnę przedstawić Spolszczenie do gry Portal 2 na Nintendo Switch. Jak zapewne większość z was wie, Portal 2 w wersji na pc posiada polskie napisy. Jednakże jakie było moje zaskoczenie, gdy okazało się że wersja na switcha nie posiada takiego tłumaczenia. Oczywiście okazało się ze pliki z polskimi napisami nadal istnieją, jednak nie można ich w żaden sposób użyć. Dlatego podjąłem się zrobienia tego niszowego moda i podmieniłem pliki z wersji angielskiej na te z polskiej. Oznacza to że cała gra i interfejs (po za interfejsem dotyczącym tylko wersji na switcha, czyli sterowania ruchowego i konfiguracji joy-conów) są teraz po polsku. Nie testowałem tego patcha zbyt dogłębnie, więc jeżeli znajdą się jakieś błędy to proszę o kontakt i najlepiej podrzucenie też wtedy pliku zapisu (za pomocą programu JKSV).

Co będzie potrzebne do instalacji:
-Konsola Switch z oprogramowaniem Atmosphere
-Komputer z systemem windows
-Kopia gry portal 2 w wersji 1.0.0 i formacie .nsp
-Pliki z załącznika

Instrukcja instalacji:
-Pobierz plik z załącznika i wypakuj
-Uruchom plik Patch.bat
-Postępuj zgodnie z instrukcjami wyswietlanymi na ekranie (pamietaj o braku "" w scieżkach!) (skrypt ten wypakuje pliki gry, spatchuje je za pomocą xdelty, a następnie zapakuje z powrotem)
-W folderze w którym znajduje się plik Patch.bat pojawi się plik Portal2PL.nsp
-Zainstaluj ten plik na konsoli lub uruchom w emulatorze
-Ciesz się grą po polsku!

Dlaczego wersja 1.0.0 a nie 1.0.3?
Z prozaicznego powodu - nie potrafiłem zrobić działającej aktualizacji. Dlatego po prostu dodałem pliki z wersji 1.0.3 do wersji 1.0.0 w patchu, dlatego jeżeli zainstalujesz tego patcha, to pomimo że konsola pokazuje że gra jest w wersji 1.0.0, tak naprawdę jest ona w nowszej wersji.

Jeżeli jakąś kwestię instalacji lub samego patchowania należy rozjaśnić, lub ktoś pragnie się do edukować w kwestii modowania gier na switchu to zapraszam do kontaktu, chetnie pomogę.

Link do załącznika z patchem: (bo coś nie mogę tutaj wrzucić jako załącznik :v)
https://drive.google.com/file/d/150SUzK ... 0J3rrAMsr/

Wróć do „Projekty ukończone”