Deadly Premonition

Projekty stworzone z użyciem AI i innych tłumaczy maszynowych.
fledrmoiz

Deadly Premonition

Postautor: fledrmoiz » 11 sty 2026, o 19:54

Prawdopodobieństwo, że ktoś opracuje tłumaczenie do tej gry jest moim zdaniem dość niskie, bo jest ona stara, niszowa i nieprzystępna pod względem technicznym, przede wszystkim jeśli chodzi o rozpakowanie i ponowne spakowanie tekstu oraz jego edycję, która z uwagi na wyjątkową wrażliwość silnika gry na jakiekolwiek zmiany, prefiksów, tagów i kodów sterujących, jest bardzo pracochłonna - przypuszczam, że przygotowanie samodzielnego tłumaczenia zajęłoby rok, dwa lub dłużej.
Do sedna - mam w wirtualnej szufladzie tłumaczenie zrobione przez maszynę, które po przetestowaniu mógłbym udostępnić, za powiedzmy miesiąc. Nie chciałbym jednak psuć pracy komuś, kto po cichu ślęczy właśnie nad tą grą lub ma zamiar zabrać się za jej tłumaczenie w przyszłości. W takim przypadku zamknę szufladę na klucz.

stach122

Re: Deadly Premonition

Postautor: stach122 » 11 sty 2026, o 20:45

Jak chcesz tłuamczyć to tłumacz, nikt raczej tego nie robi. Sam do tej gry poszukiwałem jakiś info o tym. Nic nie wiem.

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 11 sty 2026, o 20:48

Też bym chętnie przygarnął. Niestety kiedyś próbowałem spolszczyć Catherine do której jest więcej narzędzi i po kilku dniach zrezygnowałem a tutaj wygląda na coś cięższego. Ale trzymam kciuki.
Discord z moimi spolszczeniami: https://discord.gg/s87bTQ3wfk

predator20b

Postautor: predator20b » 11 sty 2026, o 20:59

też czekam na to spolszczenie powodzenia

fledrmoiz

Postautor: fledrmoiz » 11 sty 2026, o 21:11

Z problemami technicznymi zdołałem się uporać i wszystko mam już gotowe - tłumaczenie działa i nawet udało mi się zmusić silnik do wyświetlania polskich znaków. Pograłem jednak tylko kilkadziesiąt minut, więc nie mam pewności, czy „w głębi lasu” nie pojawią się jakieś błędy. Potrzebuję trochę czasu na testy.

Doner

Postautor: Doner » 19 sty 2026, o 22:35

Jak tam testy przebiegają? Masz może jakąś przewidywaną datę premiery? :)

SalvoStrike

Postautor: SalvoStrike » 4 lut 2026, o 14:07

Prawdopodobieństwo, że ktoś opracuje tłumaczenie do tej gry jest moim zdaniem dość niskie, bo jest ona stara, niszowa i nieprzystępna pod względem technicznym, przede wszystkim jeśli chodzi o rozpakowanie i ponowne spakowanie tekstu oraz jego edycję, która z uwagi na wyjątkową wrażliwość silnika gry na jakiekolwiek zmiany, prefiksów, tagów i kodów sterujących, jest bardzo pracochłonna - przypuszczam, że przygotowanie samodzielnego tłumaczenia zajęłoby rok, dwa lub dłużej.
Do sedna - mam w wirtualnej szufladzie tłumaczenie zrobione przez maszynę, które po przetestowaniu mógłbym udostępnić, za powiedzmy miesiąc. Nie chciałbym jednak psuć pracy komuś, kto po cichu ślęczy właśnie nad tą grą lub ma zamiar zabrać się za jej tłumaczenie w przyszłości. W takim przypadku zamknę szufladę na klucz.
GGBet PL to popularna platforma zakładów sportowych i e-sportowych, skierowana do dorosłych użytkowników. Oferta jest szeroka, ale warto podchodzić do niej odpowiedzialnie, ustalać limity i traktować grę wyłącznie jako formę rozrywki, a nie sposób na zarabianie.
Rozsądne podejście. Przy tak niszowej i technicznie problematycznej grze ryzyko równoległej pracy jest raczej niewielkie, ale dobrze to jasno zakomunikować. Może warto zapytać wprost, czy ktoś faktycznie nad tym siedzi? Maszynowe tłumaczenie jako wersja testowa mogłoby się przydać i nikomu nie zaszkodzić, a w razie czego zawsze można je wycofać.

destpstrzy

Postautor: destpstrzy » 9 lut 2026, o 11:55

Cześć. Jak postępy?

fledrmoiz

Postautor: fledrmoiz » 9 lut 2026, o 18:33

Pod względem technicznym wszystko wydaje się być w porządku - gra działa dobrze zarówno w wersji na PC, jak i na PS3, jeśli zaś chodzi o jakość tłumaczenia, to cóż powiedzieć? Jaki koń jest każdy widzi. Kulawy, ale próbuje puścić się w galop.
Gry jeszcze nie skończyłem, ale mógłbym udostępnić pliki w celach testowych, żeby kolektywnym wysiłkiem spróbować chociaż trochę poprawić urodę tego tłumaczenia.

Kofii12345 - nawiązując do naszej prywatnej korespondencji, może rzuciłbyś okiem na csv z tekstami z gry i zmierzył się z ewentualną korektą?

Ps. Kobyłka u płota; zawartość katalogu dp_A należy skopiować do updata_eu\_us\message

Ps2. Tekst po częściowej korekcie opracowanej na podstawie sugestii Kofiego12345
Załączniki
dp_A.zip
(605.6 KiB) Pobrany 2 razy

Awatar użytkownika
kofii12345
Kontakt:

Postautor: kofii12345 » 10 lut 2026, o 08:53

Pod względem technicznym wszystko wydaje się być w porządku - gra działa dobrze zarówno w wersji na PC, jak i na PS3, jeśli zaś chodzi o jakość tłumaczenia, to cóż powiedzieć? Jaki koń jest każdy widzi. Kulawy, ale próbuje puścić się w galop.
Gry jeszcze nie skończyłem, ale mógłbym udostępnić pliki w celach testowych, żeby kolektywnym wysiłkiem spróbować chociaż trochę poprawić urodę tego tłumaczenia.

Kofii12345 - nawiązując do naszej prywatnej korespondencji, może rzuciłbyś okiem na csv z tekstami z gry i zmierzył się z ewentualną korektą?

Ps. Kobyłka u płota; zawartość katalogu dp należy skopiować do updata_eu\_us\message
Mogę spojrzeć. Jak dobrać sie do tekstów? Albo mógłbyś podesłać tłumaczenia w plikach tekstowych?
Discord z moimi spolszczeniami: https://discord.gg/s87bTQ3wfk

Wróć do „Tłumaczenia maszynowe”