Cześć!
Stworzyłem nieoficjalne polskie tłumaczenie gry Cairn. Gra oficjalnie nie obsługuje polskiego, więc wziąłem sprawy w swoje ręce.
Co jest przetłumaczone
Tłumaczenie pokrywa 84% tekstów (3325 z 3945 stringów). Reszta to nazwy własne, napisy końcowe, oznaczenia techniczne itp. — rzeczy, które nie wymagają tłumaczenia.
W praktyce przetłumaczone jest:
- całe UI, menu i ustawienia
- wszystkie dialogi (Aava, Marco, Naomi, Damas i reszta)
- przedmioty, opisy ekwipunku, jedzenie
- dokumenty fabularne — listy Roberto, dziennik Damasa, rejestry wiosek, plakaty o faunie, przepisy kulinarne, ceremonialne teksty
- tutoriale i podpowiedzi wspinaczkowe
- osiągnięcia i tryb fotograficzny
Jak zainstalować
1. Znajdź folder z grą (Steam → Cairn → PPM → Zarządzaj → Przeglądaj pliki lokalne)
2. Przejdź do: `Cairn_Data/StreamingAssets/aa/StandaloneWindows64/`
3. Zrób **kopię zapasową** pliku `localizationde_assets_all.bundle`
4. Podmień go plikiem z tłumaczeniem (link poniżej)
5. W grze zmień język na polski — to tak naprawdę niemiecki plik językowy, ale pod spodem załaduje się polski
Pobieranie
https://drive.google.com/file/d/1v_bO0V ... sp=sharing
Mogą zdarzyć się drobne niedociągnięcia — to tłumaczenie przeszło 5 rund korekty, ale przy prawie 4000 stringów coś mogło umknąć
Jeśli gra się zaktualizuje, może być potrzebna nowa wersja tłumaczenia
Zgłaszanie błędów
Jeśli znajdziesz:
- literówki lub błędy gramatyczne
- tekst, który brzmi nienaturalnie po polsku
- nieprzełożony tekst (poza nazwami własnymi)
- jakiekolwiek problemy techniczne po instalacji
— pisz w tym temacie. Zbiorę poprawki i wypuszczę zaktualizowaną wersję.
Dzięki za testowanie! Cairn to świetna gra i zasługuje na polską wersję.
[PC]Cairn
Re: [PC]Cairn
Super! Będę sprawdzał na dniach
-
martaproba
Cześć,
wielkie dzięki za Twoją pracę!
Niestety spolszczenie nie działa z wersją 1.0.33. Wymaga wersji1.0.99.
Przy okazji Podczas oglądania przydrożnej mapy widnieje taki tekst:
"Lalka
Skalisty szczyt Lalka kulminuje na 3549 metrach. Z różnymi opcjami wejścia i trasami wspinaczkowymi, to idealne miejsce na rozgrzewkę."
Nie wiem jak brzmiał oryginał, ale "kulminuje" brzmi nienaturalnie i "to idealne miejsca na rozgrzewkę", wydaje mi się, że chodziło o idealne miejsce na ogrzanie się?
wielkie dzięki za Twoją pracę!
Niestety spolszczenie nie działa z wersją 1.0.33. Wymaga wersji1.0.99.
Przy okazji Podczas oglądania przydrożnej mapy widnieje taki tekst:
"Lalka
Skalisty szczyt Lalka kulminuje na 3549 metrach. Z różnymi opcjami wejścia i trasami wspinaczkowymi, to idealne miejsce na rozgrzewkę."
Nie wiem jak brzmiał oryginał, ale "kulminuje" brzmi nienaturalnie i "to idealne miejsca na rozgrzewkę", wydaje mi się, że chodziło o idealne miejsce na ogrzanie się?
Cześć.
Czy przewidziana jest aktualizacja spolszczenia na nową wersję gry? Ewentualnie byłym wdzięczny za info, jak mogę przywrócić grę do wersji na której spolszczenie działało, bo na steam nie ma możliwości powrotu na wersję 1.0.99
Czy przewidziana jest aktualizacja spolszczenia na nową wersję gry? Ewentualnie byłym wdzięczny za info, jak mogę przywrócić grę do wersji na której spolszczenie działało, bo na steam nie ma możliwości powrotu na wersję 1.0.99
Wróć do „Tłumaczenia maszynowe”