Problem z tłumaczeniem i transkrypcją w Disco Elysium

Problemy w tłumaczeniu? Tu możesz spróbować uzyskać pomoc!
Pol

Problem z tłumaczeniem i transkrypcją w Disco Elysium

Postautor: Pol » 8 kwie 2026, o 15:00

Cześć wszystkim,
Pracuję obecnie nad tłumaczeniem i transkrypcją gry Disco Elysium na język polski, ale napotkałem kilka trudności. Gra zawiera bardzo dużo skomplikowanych dialogów, idiomów angielskich i czasami specyficznych terminów detektywistycznych, których nie wiem, jak poprawnie oddać po polsku.
Szukam porad lub pomocy w:
Tłumaczeniu dialogów z zachowaniem stylu i tonu postaci,
Poprawnej transkrypcji napisów i tekstów wyświetlanych na ekranie,
Zrozumieniu niektórych zdań i wyrażeń, które wydają się nieprzekładalne dosłownie.
Jeśli ktoś już pracował nad tym tytułem lub podobną grą, każda sugestia będzie dla mnie bardzo cenna.

Awatar użytkownika
Przetrosz

Re: Problem z tłumaczeniem i transkrypcją w Disco Elysium

Postautor: Przetrosz » 8 kwie 2026, o 15:20

Ale przecież Disco Elysium jest już po polsku.

Awatar użytkownika
Struś kasztan

Postautor: Struś kasztan » 24 kwie 2026, o 09:46

easy womn😼
To mi nie ironicznie daje wrażenie tych 50 ludzi co chcą przetłumaczyć Naruto, tylko po to by skończyć po 10-30 odcinkach, zamiast zabrać się za coś czego jeszcze nikt nie przetłumaczył😸. I animesubs info jest przez to zaśmiecone

Doksa

Postautor: Doksa » 25 maja 2026, o 10:22

Oficjalne tłumaczenie Disco Elysium jest bardzo dobre, po co robić własne? Chyba że dla hobby i praktyki.

norbud
Kontakt:

Postautor: norbud » 23 cze 2026, o 20:22

nie wiem ale słyszałem że średnio jakoś z tym tłumaczeniem... chyba nie przyłożyli się za bardzo :D

calculatedecanter

Postautor: calculatedecanter » 8 lip 2026, o 09:14

Cześć wszystkim,
Pracuję obecnie nad tłumaczeniem i transkrypcją gry Disco Elysium na język polski, ale napotkałem kilka trudności. Gra zawiera bardzo dużo skomplikowanych dialogów, idiomów angielskich i czasami specyficznych terminów detektywistycznych, których nie wiem, jak poprawnie oddać po polsku.
Szukam porad lub pomocy w: Stickman Hook
Tłumaczeniu dialogów z zachowaniem stylu i tonu postaci,
Poprawnej transkrypcji napisów i tekstów wyświetlanych na ekranie,
Zrozumieniu niektórych zdań i wyrażeń, które wydają się nieprzekładalne dosłownie.
Jeśli ktoś już pracował nad tym tytułem lub podobną grą, każda sugestia będzie dla mnie bardzo cenna.
Jeśli robisz to głównie dla nauki, to ma to sens. Nawet przy istniejącym tłumaczeniu można sporo się nauczyć, porównując własne rozwiązania z oficjalną wersją.

masagrator

Postautor: masagrator » 8 lip 2026, o 09:46

Jakiś bot to napisał a wy na to odpowiadacie. Bot po napisaniu tego posta nie wszedł już więcej na to forum.

Wróć do „Kwestie językowe”