weź ty lepiej nie ryj beretu, jak sam zdania jednego nie możesz poprawnie napisać. A Narzucasz im gotowe linie, które podpowiedziało ci google gemini XDGdybyś wiedział to często ludzie czysto angielscy często mieszają te pojęcia. ja bym się wystrzegał zrobienia z tej gry boga poetycznego. wbrew pozorom to są proste dialogi.. mam wrażenie, że legenda tej gry urosła do jakiegoś poziomu absurdu. sam ją uwielbiam, ale oni nie używają języka jakiegoś 'innego'. kontekst-ok rozumiem, szczegóły, które znikają w całości opowieści. ale no gram cały czas teraz i jestem na shadow moses i nie czuje żebym cos źle przetłumaczył. nawet przemowa Ocelota mnie zaskoczyła. gdy wypowiedział słowa ze to jest: guns of the patriots. bez tłumaczenia i oryginalnie.
METAL GEAR SOLID 4: Guns of the Patriots
Re: METAL GEAR SOLID 4: Guns of the Patriots
Gdybyś wiedział to często ludzie czysto angielscy często mieszają te pojęcia. ja bym się wystrzegał zrobienia z tej gry boga poetycznego. wbrew pozorom to są proste dialogi.. mam wrażenie, że legenda tej gry urosła do jakiegoś poziomu absurdu. sam ją uwielbiam, ale oni nie używają języka jakiegoś 'innego'. kontekst-ok rozumiem, szczegóły, które znikają w całości opowieści. ale no gram cały czas teraz i jestem na shadow moses i nie czuje żebym cos źle przetłumaczył. nawet przemowa Ocelota mnie zaskoczyła. gdy wypowiedział słowa ze to jest: guns of the patriots. bez tłumaczenia i oryginalnie.
Genialny przykład i sam Bóg mi świadkiem (oraz moich 2 współtłumaczy), że wczoraj obdzwoniłem dwóch znajomych wojskowych, żeby wyjaśnić jedną kwestię, po której odczytaniu się drapałem po głowie i zeszło się na tą jedną jedyną kwestię zakładam z pół godziny, a Ty nie zadałeś sobie trudu to czytając, ogrywając grę tylko puściłeś w obieg pliki tak jak dało ci AI i jesteś zadowolony z tego tłumaczenia?
Cytuję spolszczenie z Twojego pliku:
"Oczywiście ma swobodnie pływającą lufę"
Nasze przełożenie:
Ma samonośną lufę oczywiście.
Lepsze niż "Twoje" tłumaczenie zrobiłem w 2001r. gry na Dreamcasta i to bez Internetów i bez AI, na Windowsie 98.
Przy tłumaczeniu MGS4 liznąłem trochę z pojęć nie tylko z zakresu militari i chemii (pierwiastek Kiur).
...że legenda tej gry urosła do jakiegoś poziomu absurdu...
Dlatego tak to już jest, gdy nie rozumie się, co się czyta i tłumaczy na absurdy.
Więc jeszcze raz proszę. Nie robimy tego tylko dla siebie a również dla społeczności wiedząc jak wielką jest CZWÓRKA. Nie zepsujcie sobie tej partii szachów. Nasze spolszczenie też nie będzie idealne. Za rok może ktoś zrobi lepsze. Nie wiem... Wiem jedno że jesteśmy blisko celu jak nigdy dotąd od 18 lat. Tak MGS4 jest pełnoletnie i tak, tylko dla kilku gier mam jeszcze stareńkie (dziewicze - z plombą) PS3 FAT pod telewizorem.
Almost makes me nostalgic for the days when you needed a keycard for every door.
Aż łezka w oku się kręci na myśl o czasach, gdy do każdych drzwi potrzebna była karta.
Progress:
https://www.facebook.com/returnownia/po ... wD3faC6LAl
Problemem jest to, że ja już udostępniłem gotowe tłumaczenie. i fajnie gdyby ktoś faktycznie z nim zagrał i ocenił. a jak nie to tylko ja mam przyjemność z powodu ogrania MGS4 po polsku :D
To coś nazywasz gotowym tłumaczeniem?
Kolejne przykłady które, leżą niedaleko siebie.
Wyciągnięte z twojego spolszczenia:
Kod: Zaznacz cały
Patrz! Działo szynowe zostało zdemontowane!
...
Czy już je wysłali?Nasz przekład:
Kod: Zaznacz cały
Patrz! Railgun został zdemontowany!
...
Czy już został zabrany?Pisałeś że wszystkie nazwy własne zostały nietknięte.
Shipped w tym kontekście oznacza nie wysłany a zabrany. Zdanie z wysłali nie ma sensu.
„Sorry, but that won't work this time.” -> "Przepraszam, ale nie będzie powtórki z historii."
Niektóre linijki wymagają sztuki improwizacji, ponieważ pojawiają się wybiórczo w danej sesji.
77%
https://www.facebook.com/photo/?fbid=122139976647134576
Niektóre linijki wymagają sztuki improwizacji, ponieważ pojawiają się wybiórczo w danej sesji.
77%
https://www.facebook.com/photo/?fbid=122139976647134576
wbrew pozorom to są proste dialogi..
Pewnie że proste :D
The tongues of dying men enforce attention, like deep harmony.
„Słowa konających wymuszają posłuch jak głęboka harmonia.”
Tłumaczenie literackie Stanisława Koźmiana: Ryszard II. William Shakespeare’a
-
destpstrzy
Cytaty wiadomo, że są proste. I to nie są dialogi. Wersja Ulricha chyba ładniej brzmi.wbrew pozorom to są proste dialogi..
Pewnie że proste :D
The tongues of dying men enforce attention, like deep harmony.
„Słowa konających wymuszają posłuch jak głęboka harmonia.”
Tłumaczenie literackie Stanisława Koźmiana: Ryszard II. William Shakespeare’a
Mówią, że język konających ludzi
Zmusza uwagę jak pieśń uroczysta.
Niestety ale to raczej niedziela, ale też niczego nie obiecuję. Jest strasznie dużo korekty a nawet całkowitej modyfikacji linijek dialogów.
W tej chwili już 550 linijek. Siedzę nad tym całymi dniami. Cierpliwości...
to tlumaczenie ktore wrzucil tu maroz nie dziala wogole gra sie nie uruchamia tylko poczatkowe menu po angielsku chcialem z ciekawosci przetestowac i gowno
Nie narzucaj sobie terminów, poczekamy. Gotuj sobie na spokojnie.Niestety ale to raczej niedziela, ale też niczego nie obiecuję. Jest strasznie dużo korekty a nawet całkowitej modyfikacji linijek dialogów.
Wróć do „Tłumaczenia maszynowe”